Facebook Live 3/27- Answers

Thank you for listening and submitting your questions! I will see you all on Monday at 12:30 for another session. Please be sure to send your questions to Dunnavantdelivers@gmail.com ahead of time.

To watch the full video click here.


TEST NUMBERS

In Virginia: 7337 tested:

604 tested positive for COVID-19 (this is 8% of those who tested)

83 of those hospitalized


14 deaths(only 2% of those who tested positive)

  • We are seeing these low numbers because people are doing the right thing and staying home to stop the spread of this virus.

  • We are very close to rapid testing which means we will be getting results in hours instead of days.

  • If not disinfected the virus can live up to 24 hours on cardboard and 72 hours on stainless steel. A new study came out about samples collected after two weeks on a cruise ship. This study isn't very helpful because even though they could get samples they had no evidence as to how infectious it was.


WHO SHOULD GET TESTED?

The best medical practice here is that people who are high risk get tested. Tests are flawed. They can have a false negative rate which means that you could be tested, think you're not contagious, and still be contagious. This is why staying home and self-quarantining if you have a fever or cough is so important.


Health Related Questions

Question 1:

How safe is take out food?

Answer:

With best practices that we have, especially with the people delivering the takeout taking precautions seriously, I would treat it the same as a delivery from Amazon. This means leave the bag on your porch, take the food out, and disinfect what you can. There has been evidence to show that if you microwave your food you most likely will be killing the bacteria so maybe even microwave your takeout to be sure it's safe.


Question 2:

Have there been any discussions on repealing COPN so there will be more hospital beds and medical equipment?

Answer: The Governor has basically taken away COPN regulations for hospital beds and equipment so we can set up makeshift hospitals or hospitals can utilize the rooms they have, or anything else we need to do to address this issue.


Question 3:

VDH posts numbers of patients tested and numbers of confirmed cases each day on their website. Does the number of people tested include pending tests? Are we safe to assume that we can remove the number of positive results to get the number that tested negative?

Answer: Yes, those are all tests. Yes, it is also safe to say that to see those that were negative you can remove the positive from the total.


Question 4:

In the future, will it be safe to purpose items second hand from someone who had contracted the virus? For example, purchasing items at a thrift store.

Answer: Yes. First of all, thrift stores are required to make sure things that come in have been properly disinfected. Also, we have no evidence of how long this virus lives on clothing. Certainly within 2 weeks but probably more like 24 hours all of the virus on the clothing would no longer be viable.


Question 5:

Why don’t we implement a rule forcing a mandatory quarantine for anyone returning from a coronavirus hotspot?

Answer: At this time, there is no mandate. However, CDC has issue “after travel precautions” that are applicable to those returning from overseas, other states, or localities heavily impacted. Stay home for 14 days from the time you left an area with widespread, ongoing community spread.

Take these steps to monitor your health and practice social distancing:

  1. Take your temperature with a thermometer two times a day and monitor for fever. Also watch for cough or trouble breathing.

  2. Stay home and avoid contact with others. Do not go to work or school for this 14-day period. Discuss your work situation with your employer before returning to work.

  3. Do not take public transportation, taxis, or ride-shares during the time you are practicing social distancing.

  4. Avoid crowded places (such as shopping centers and movie theaters) and limit your activities in public.

  5. Keep your distance from others (about 6 feet or 2 meters).

Other Questions

Question 1:

Are Grocery stores limited to 10 customers at a time?

(The 10-person limit is for non-essential gatherings and does not include normal operations at essential services such as manufacturers, distribution centers, airports, bus and train stations, medical facilities, grocery stores, or pharmacies.)

Answer: No they are not. Grocery stores are considered essential and they are not limited. They are asking that you have an appropriate distance while shopping. Stay about 6ft away.


Question 2:

Should the virus continue into the fall, how do we ensure we uphold voter integrity?

Answer: We will have to figure this out. Right now we can use absentee ballot voting which would apply for any sooner elections. You can apply absentee for a health risk issue. It would be number 2A on the list of reasons you need to absentee vote. There were a lot of things passed in the General Assembly this year about fairly universal absentee ballot and other things that we can look at as we get past July 1st and we can look at how we implement the laws with whatever we are doing at that time.


Question 3:

How many states have closed their K-12 schools for the rest of the year?

Answer: As of our last count 7 have closed for the rest of the year. I know we talked about this last time but one of the reasons we closed as early as we did is I think it was just a happenstance that our Dept. of Ed. Was on the line with the Federal Dept of Ed. At the time that they were asking states to close so we were one of the first to get that information and acted accordingly.

Question 4:

Has the Virus Stopped evolving?

Answer: Yes. The latest info is that this virus is not and has not been rapidly evolving. This means when we find a vaccine it will be helpful going forward. Just to be clear this is COVID-19 because it came up in 2019 not because it is the 19th coronavirus. It is probably one of thousands of corona viruses because there are so many different colds out there. Any time you get a cold virus you are immune to that exact virus in perpetuity going forward. It was just there are so many out there you can get a new one. With this one it is not mutating like the flu or some of the others so that is okay.

Question 5:

How will homemade masks help medical personnel as requested by VCU?

Answer: This is an area of debate. Anything that keeps you from getting a droplet of bodily fluid on your mucus membranes (mouth, eyes, nose), makes it less likely that you will be exposed to this virus. When I say droplet, that is how this virus seems to be spreading. It is not just floating through there air. Any sort of barrier is better than nothing, we just don’t have that measured yet. Everyone is stepping up and doing what they can. VCU is probably thinking that that’s better than nothing.

Question 6:

Any advice for healthcare workers, especially those that are pregnant, for staying healthy during this outbreak?

Answer: Yes. Everybody needs to be getting 7-9 hours of sleep, taking your vitamins, eating regularly healthy foods, taking good care of yourself. All the evidence we have thus far is saying the pregnant population is no more at risk then a non-pregnant person with the same risk factors. So, make sure you take care of yourself as you would any other time. If you are a healthcare worker and you are pregnant, wear your mask. Most healthcare workers now are using masks or shields, because we can’t respect that 6ft distance, just in case they are at risk of exposing themselves. This keeps out healthcare workers healthy longer.






PAID FOR AND AUTHORIZED BY FRIENDS OF SIOBHAN DUNNAVANT

Dr. Siobhan Dunnavant
Office:

804-698-7512
Email Me 
Mailing Address:
PO Box 70849
Henrico, VA 23255

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • Twitter - White Circle